نام اشو زرتشت



پیرامون این سخن دو گونه دیدگاه وجود دارد :

نخست : آنکه همانند دیگر نام های آن روزگاران به آن نگاه می شود و معنایی پیدا میکند .
دوم : آنکه به نام وی از دیدگاه ورای نام دیگران نگاه شده و گونه ی دیگر معنایش میکنند .

در مورد دیدگاه نخست ، باید این نکته را بیان کرد :از آنجاییکه ایرانیان باستان سر و کار فراوانی با حیوانات  داشته اند ، زین رو نام بسیاری از ایرانیان آن روزگار بی ارتباط با نام حیوانات نبوده ، به گونه ای که نامی  چونان < گُ شتاسب > Goshtaasb ، بچم دارنده اسب های فراوان میباشد و از آنجاییکه اسب و سایر حیوانات سودرسان ، جایگاه خاصی درمیان مردمان آن روز داشته اند ، این چنین نامهایی نمایان شده ، به گونه ایکه چند مورد را در زیر میآوریم :
 

< ویشتاسب > Vishtaasb : دارانده ی اسبهای بسیار
< اَرجاسب  >
Arjaasb   : دارنده ی اسب گرانبها
< توما سب  >
Toomaasb : دارنده ی اسب فربه
< کِرِشا سب >
Kereshaasb : دارنده ی اسب لاغر
< فِرَ شوشترَ >
Frashooshtra  : دارنده ی شتر پیشرو
< بورتو را  >
Boor turaa : دارنده ی گاو بور رنگ  و ...  
 

بنا بر روال بالا ، < زرتشت > ، بچم دارنده ی شتر زرین خواهد شد که از دو بخش ساخته شده است : < زَرَت > ، بچم زرد طلایی و < اوشتر > ، بچم شتر ، که نکته ی جالب دراین نام این است که ، شتر حیوانیست آرام و صلح خواه ، و همانگونه که میدانیم ، از جمله آمال اشو زرتشت برقراری آرامش و صلح بوده است .
اما در دیدگاه دوم < اوشتره > از ریشه ی < اوش و وَش > دانسته میشود که بدینگونه نام وی بچم دارنده ی روشنایی و فره ایزدی میشود .
همانگونه که تا بدین جا دیده شده است ، ما در کنار نام پیامبر ، واژه ی < اشو > را میآوریم که این به خاطراحترام به وی میباشد ، در واقع ما ساختار واژه ای چونان حضرت و ... نداریم و بجای آن میگوییم < اشو زرتشت > ، که میتواند نشان از این باشد که وی آورنده ی  راستی و اشویی بوده است .
< اشو زرتشت > : زرتشت پاک و مقدس و راستین .
از دیگر نامهایی که در اوستا برای پیامبر آورده شده است ، < سپیتمه زرتشتره >
میباشد که بچم زرتشت سپنتمه میشود و آن نیز بچم زرتشت پاک و مقدس و سپیدزاده است .
البته از دیدگاهی دیگر ، نام این نخستین پیام آور یکتا پرستی ، < سپیتامه >
Spitama بوده که بر اساس چنین باوری ، نام وی بچم روشنایی زرین خواهد بود و دارندگان چنین دیدگاهی میگویند که نام < زرتشت > ، پس ار رسیدن وی به پیامبری به وی داده شده است .

درپایان لازم به بیان است که ، سودمند ترین و خردمندترین سخنان ، سخن از اساس و پایه ی اندیشه ی  زرین اشو زرتشت میباشد و دیگر سخنان نباید ما را از این راه طولانی دور کند .
  

ایدون باد